Konverents

Ida-Viru filmipäeval räägime arengutest, mida on oodata valdkonnal ja maakonnal lähemal kahel aastal Ida-Virumaal. Viru Filmifond on koostöös partneritega tegutsenud juba 10. aastat ja tutvustanud Ida-Virumaad kui mitmekesist võttekohta.

Teemat avavad omalt poolt ka Ida-Viru maakonnas oma projekte teinud filmitegijad ning räägivad oma ootustest ja kogemusest, just selleks, et saaksime koostööd veelgi hoogustada.

Päeva jooksul toimub ka tuleviku tehnoloogia alane paneelarutelu, mida korraldab SA Tehnopol. Lisaks kutsume osalejaid kaasa mõtlema, kuidas luua Euroopa ägedaimat filmi hub-i.

Päeva lõpetame hoogsalt koos Kaljo Kiisa nimelise noore filmitegija tuliuue stipendiaadiga.

Olete oodatud! Kohtumiseni Jõhvis!

Ajakava

I osa: Ida-Viru filmikonverents

09:30-10:00 Saabumine ja tervituskohv

10:00-10:20 Tervitussõnad, Maris Toomel (Jõhvi Vallavanem)

10:20-10:45 Esitlus: Viru Filmifondi 10 aastat tegevust!
Esineja: Piia Tamm (Ida-Viru Ettevõtluskeskus, Viru Filmifondi koordinaator)

10:45-11:05 Ida Hub inkubaatori ja stuudiokompleksi rajamine ÕÜF toel
Esineja: Teet Kuusmik (Ida-Viru Investeeringute Agentuuri juhatuse liige)

11:05-11:25 Ida Hub tugiteenused filmitegijale ja maakonnale.
Esinejad: Olga Kurdovskaja (Tehnopol Startup Inkubaatori Filmi- ja multimeediakiirendi programmijuht) ja Britta Merirand (Ida-Viru Ettevõtluskeskuse Filmitööstuse projektijuht)

11:25-11:40 Esitlus: Kuidas jõuab filmitegija maakonda ja Eestisse? Ja mis saab edasi?
Esineja: Kristofer Piir (Allfilm, produtsent)

11:40-12:40 Paneel I: Kuidas olla vastastikku kasulikud – mida ootab filmitegija piirkonnalt ja piirkond filmitegijalt?
Esinejad: Kristofer Piir (Allfilm, produtsent), Elina Litvinova (Three Brothers, produtsent, K.Kiisa stipendiaat 2024), Elen Kallas (Münchhausen Productions); Maris Toomel (Jõhvi Vallavanem), Imre Poom (Adrenaator Grupp juhatuse liige).

12:40 Lõuna

14:00-14:30 Esitlus: Briti Suursaatkond – tööstuspiirkonna muutumine läbi loomemajanduse Manchesteri näitel

14:30-15:30 Paneel II: Kas filmitööstus vajab innovatsiooni revolutsiooni
Esinejad: Edith Sepp (Eesti Filmi Instituudi juhatuse liige), Anti Reinthal (näitleja, lavastaja, produtsent), Maarit Mäeveer-Eller (Votemo kaasasutaja ja tegevjuht), Heidi Kakko (ingelinvestor ja ettevõtja), Kaur Kallas (tehnoloogiajuht)

15:30 Paus

15:30-16:30 Maailmakohvik – “Kuidas luua Euroopa ägedaimat filmi hub-i?”

16:30-17:00 Päevakokkuvõte

II osa: Kaljo Kiisa noore filmitegija stipendium

17:00-19:30
Kaljo Kiisa noore filmitegija stipendium asutati 2010. aastal Viru Keemia Grupp AS, Jõhvi Kontserdimaja kino Amadeus, Jõhvi Vallavalitsuse ja Tallinnfilm poolt. Stipendiumi algatajad soovisid sellega hoida Ida-Virumaalt pärit filmilavastaja ja näitleja Kaljo Kiisa (3. detsember 1925 – 20. september 2007) ja kino Amadeuse ristiisa mälestust. Seepärast toimus esimene stipendiumi üleandmine tema 85. sünnipäeva auks 4. detsembril 2010.

Stipendiumi eesmärgiks on toetada noori filmitegijaid, kes on kasutanud oma loomingus Ida-Virumaad. Sellega soovitakse innustada noori filmitegijaid avastama ja jäädvustama Ida-Virumaa mitmekesisust ning panustada maakonna positiivse kuvandi edasikandmisse.
Aastatel 2010 – 2013 anti välja kokku 4 Noore filmitegija stipendiumit. Seejärel oli Kaljo Kiisa noore filmitegija stipendiumi konkurss 9 aastat varjusurmas.
Jõhvi Vallavalitsus koostöös Viru Filmifondiga taaselustas stipendiumi 2022. aastal. 2023. aastal liitusid stipendiumi välja andmisega Ida-Viru Investeeringute Agentuur ja Tervisekeskus Corrigo. 2023. aastal anti välja stipendium summas 3000 eurot.

Kaljo Kiisa stipendiumi on varem pälvinud režissöörid Anna Hints, Martti Helde, Liis Nimik, Johannes Magnus Aule, produtsent Elina Litvinova ning filmide tootmisjuht Mart Saar. Žürii on varasematel aastatel ära märkinud ka Maria Reinupi, Sofja Kostenkova, Adeele Tähemaa, Doris Tääkeri, Katrin Kissa ja Kristiina Davidjantsi loomingulise tegevuse.

* korraldajad jätavad endale õiguse teha kavas muudatusi

Sündmuse raames sõidab tasuta buss Tallinn-Jõhvi-Tallinn. Bussis on 50 kohta.

Tallinn – Jõhvi
Väljub: 08:00 Tallinn, Radisson Collection Hotell
Saabub: 10:00 Jõhvi Kontserdimaja

Jõhvi – Tallinn 
Väljub: 19:30 Jõhvi Kontserdimaja
Saabub: 21:30 Tallinn, Radisson Collection Hotell

Esinejad

Maris Toomel

Maris Toomel on Jõhvi vallavanem, kes asus ametisse 2022. aastal. Ta on kogenud kohaliku omavalitsuse juht, kes on varem töötanud erinevates ametites avalikus sektoris, sealhulgas Jõhvi vallavalitsuses. Toomel on tuntud kui edumeelne ja probleemidele praktiliselt lähenev juht, kelle eesmärk on arendada Jõhvi valla majanduslikku ja sotsiaalset heaolu ning parandada kohaliku elukeskkonna kvaliteeti.

Piia Tamm

Piia Tamm on Viru Filmifondi juht (SA Ida-Viru Ettevõtluskeskus), kes on olnud olulises rollis Ida-Virumaa kultuurielu arendamisel. Viru Filmifond tähistab oma 10. aastapäeva, olles aastate jooksul toetanud mitmeid filmiprojekte, mis on rikastanud nii piirkonna kultuurimaastikku kui teenusmajanduse arengut ning toonud Ida-Virumaa filmitegijate ja tootjate fookusesse. Kuigi Piia on pärit Tartust, on Ida-Virumaa kui piirkond teda sügavalt inspireerinud. Tema pikaajaline töö on mõjutanud regiooni arengut ja loonud uusi võimalusi piirkondlikuks koostööks.

Teet Kuusmik

Teet Kuusmik on Ida-Virumaa arengule keskendunud majandustegelane, kes on tuntud eelkõige oma panuse eest ettevõtluse ja piirkondliku arengu edendamisel. Kuusmik on SA Ida-Viru Investeeringute Agentuur juhatuse liige. Organisatsioon seotud tööstusparkide, äriparkide, inkubaatorite ja muude ettevõtluskeskkonda toetavate arendusprojektidega. Lähiaastate üheks olulisemaks projektiks on digi- ja multimeediainkubaatori rajamine koos filmistuudiote kompleksiga Jõhvi. Teet Kuusmik on aktiivselt kaasa aidanud kohaliku majanduse tugevdamisele ja kogukondade arengule.

Olga Kurdovskaja

Olga Kurdovskaja on Tehnopol Startup Inkubaatori filmi- ja multimeediakiirendi Ida Hub programmijuht. Viimased viis aastat on ta pühendanud start-up ökosüsteemi kasvatamisele, alustavate iduettevõtete toetamisele ja targa linna innovatsioonilahenduste edendamisele Ida-Virumaal. Olga on tuntud oma aktiivse panuse poolest kohalikku ettevõtluse arendamisse ja kodanikuaktiivsusse. Tema tegevus on aidanud esile tuua Ida-Virumaa majanduslikku mitmekesisust ning rikastada kohaliku kogukonna elukvaliteeti ja ettevõtluskeskkonda.

Britta Merirand

Britta Merirand on noor, kes on tagasi tulnud Ida-Virusse, et alustada uut teekonda filmitööstuse inkubaatori projektijuhina Ida-Virumaa Ettevõtluskeskuses. Inkubaator pakub tuge filmitootmise valdkonnas, aidates ettevõtjaid ja eraisikuid mentorluse, koolituste ning kogukonna kaudu, luues sidemeid valdkonna professionaalidega. Inkubaatori eripära on seotus arendatava filmi ja multimeedia innovatsioonikeskusega Ida Hub.

Kristofer Piir

Filmistuudio Allfilm loodi 1995 aastal kodumaises ja rahvusvahelises filmitööstuses kogenud mõttekaaslaste poolt, olles esimene mitme produtsendiga filmistuudio Eestis.

Tänaseks on Allfilmist kujunenud Eesti suurim filmistuudio, mille tegevus varieerub mängu- ja dokumentaalfilmide tootmisest telereklaamide, muusikavideote ja telesarjade tootmiseni. Pikaajaline ja mitmekülgne tootmiskogemus on teinud Allfimist ka usaldusväärse rahvusvahelise koostööpartneri. Allfilm on Eesti Filmitoojate Liidu ja Filmitootjate klastri liige. Allfilm on tootnud teiste filmide seas järgmised mängufilmid nagu “Mandariinid”; “Vehkleja”; “Tõde ja õigus” ja “Kalev”. Allfilm oli rahvusvahelise suurprojekti “Tenet” Eesti poolne teenusepakkuja. Kristofer Piir on tänaseks Allfilmi meeskonnas noorema põlvkonna produtsent. Tema taustaks on laiapõhjalised tööd võttekohtade skautija ja koordinaatorina.

 

Elina Litvinova

Elina Litvinova on Läti päritolu filmiprodutsent. Ta on õppinud Balti Filmi- ja Meediakooli audiovisuaalse meedia programmis, tal on filmiprodutsendi magistrikraad Suur­bri­tannia National Film and Television Schoolist. On pälvinud 2023 Kaljo Kiisa nimelise noore filmitegija stipendiumi. Lisaks on ta ka Euroopa Filmiakadeemia liige ja ettevõtte Three Brothers OÜ omanik, mis on tootnud osaliselt Ida-Virumaal mitmed rahvusvahelised projektid nagu mängufilmid “Erik  Kivisüda”; “Rootsi torpeedo” ja dokumentaalfilm “Vara küps”.

 

Elen Kallas   

Elen Kallas on ettevõtte Münchhausen Production tegevjuht ning ilmselgelt asendamatu naine selles loovas ja rahvusvahelise meeskonnas. Ettevõte, mille fookuses on nii filmide kui ka reklaamide tootmine rahvusvahelisele turule, tegutseb tänaseks nii Eestis; Lätis; Gruusias kui ka Hispaanias. Just Eleni ettevõte on selle sügise kõige suurema rahvusvahelise produktsiooni kaastootja Eestis.

Imre Poom

Imre Poom on ise üks Ida-Virumaa kui Seiklusmaa parimatest näidetest. Tema väike ettevõte Adrenaator Grupp pakub Aidu karjääris erinevat tüüpi seikluseid täispööretel nii vana tööstusmaastiku dziibisafaritel kui ka kanalitel. Imre on ise sekluste ja arengute usku ning hindab võimalust teha koostööd maakonda tulevate filmitegijatega. Kuigi alguses ei olnud koostöö just kõige sujuvam, hindab ta saadud kogemusi ja on avatud edasiseks koostööks. 

 

Edith Sepp

Edith Sepp töötas peale Tallinna 1. Keskkooli lõpetamist 1986–1992 Tallinnfilmis režissööri assistendina. Filmivaldkonna õpinguid alustas ta Lodzi’s asuvas Poola riiklikus filmikoolis ja jätkas Suurbritannias Sheffieldi ülikoolis, kus omandas 1997 magistrikraadi filmirežii erialal, lõputööks briti-absurdilik lühikomöödia “Tingimustega Tallinnas”. Sepp on töötanud produtsendi ja režissöörina Suurbritannias, tootes raadiosaateid ja dokumentaalprogramme BBC-le, dokumentaalfilme Šoti televisioonile STV ning on olnud ka eraettevõtja tootmise alal. Balti Filmi- ja Meediakoolis on ta aidanud kujundada rahvusvahelist filmimagistriõppe programmi. Aastast 2010 kultuuriministeeriumi filminõunik, alates 2013 Eesti Filmi Instituudi juhataja.

Anti Reinthal

Anti Reinthal on eesti näitleja, lavastaja ja produtsent. 2013. aastal omandas ta Suurbritannia Riiklikus Filmi- ja Televisioonikunstikoolis teleproduktsiooni ja -režii erialal magistrikraadi. Reinthal on töötanud Eesti Draamateatris näitlejana (2002-2011). Pärast seda tegutses vabakutselisena ka teleprodutsendina. 2014. aastast juhtis rahvusvahelise teleproduktsiooniettevõtte Paprika Latino Studios Eesti osakonda. Ta on saatesarja „KeeleVägi” formaadi autor ja produtsent-stsenarist (2009, koos Mait Malmsteniga), telemängu „Suur vargus / The Big Steal” formaadi autor ja režissöör (2012), telemängu „Peitusemeistrid” peaprodutsent (2014) ning saatesarja „Rakett 69” kaasprodutsent (2014–2017). Alates 2023. aastast töötab Reinthal Jõgeva valla kultuuriasutusi koondava ühendasutuse Jõgeva Valla Kultuur juhatajana ning alates 2024. aastast kuulub Tehnopol Startup Inkubaatori mentorite võrgustikku.

Maarit Mäeveer-Eller

Maarit Mäeveer-Eller on asutaja ja tegevjuht meedia-startupile Votemo, mida kasutavad meediaüritused ja filmifestivalid publiku arvamuse kogumiseks ning andmete analüüsimiseks. Votemo töötab suurte festivalidega 16st riigist, klientideks on Hot Docs, PÖFF, Seattle Film Festival, Cannes Directors’ Fortnight jt. Maariti taust on turunduses ja multimeedias, ta on töötanud 10 aastat reklaamiagentuuris, Telia turundusjuhina, juhtinud Turundajate Liitu ning lansseerinud Eestis VOD platvormid nagu HBO, FOXPlay ning Eurosport Plus.

Heidi Kakko

Heidi Kakko on kogenud investor ja mentor, kes aitab alustavad (tehnoloogia)ettevõtjad kiirele kasvule. Ta tegeleb peamiselt innovaatiliste keerulistes valdkondades tegutsevate ettevõtetega, sh süvatehnoloogia sektoris. Heidi on  UniTartu Ventures nõukogu esimees ja juhtinud mitut investeerimisfondi (SmartCap Fund I&II, BaltCap Growth Fund). Ta  on ka EstVCA ellukutsuja ning Estonian Business Angels Networki (EstBAN) endine tegevjuht, kuuludes äriinglite võrgustikku ning investeerides idufirmadesse. Heidi on tegev Tartu Ülikooli nõukogus ning Eesti Teadus-Arendusnõukogus, andes oma panuse teaduse ja ettevõtluse koostöö edendamisse Eestis.
Ta on tunnustatud oma strateegilise mõtlemise, põhjalike teadmiste ja suutlikkuse poolest luua väärtust nii ettevõtetele kui ka laiemale kogukonnale.

Kaur Kallas

Kaur Kallas on innovaatiline tehnoloogiajuht, kellel on üle 15 aasta kogemust uuenduslike valgustuslahenduste ja valguse juhtimise tarkvara arendamisel ning turule toomisel. Tema seni suurim saavutus on olnud murrangulise LED-tehnoloogia loomine, mis on muutnud Hollywoodi filmitööstuse valgustuse standardeid. Ta on edukalt juhtinud meeskondi alates tootearendusest kuni globaalse müügini, saavutades väljapaistvaid tulemusi tehnoloogilistes uuendustes. Kaur Kallase juhtimisel loodud valgustuslahendusi on kasutatud filmides “Tähtede sõda: Rogue One”, “Dune” ja “Batman”. Kombineerides tehnilist oskusteavet strateegilise ärimõtlemisega, on ta tõestanud oma võimet viia innovatiivsed ideed edukalt turule, kaasata investeeringuid ja luua ülemaailmseid müügivõrgustikke. Ta otsib pidevalt uusi väljakutseid, et edendada tehnoloogia piire ja luua lahendusi, mis vormivad meelelahutustööstuse tulevikku.

Visited 164 times, 42 visit(s) today